Kämna vyhral 9. etapu, celkovo zostal na čele Kuss

04.09.2023 Celý región

Cartagena 3. septembra (TASR) - Nemecký cyklista Lennard Kämna zvíťazil v 9. etape 78. ročníka pretekov Vuelta a Espana. Jazdec tímu Bora Hansgrohe bol najvýraznejšou tvárou celej 185 km dlhej etapy, ktorá viedla z Cartageny do Caravaca de Cruz. Druhý prišiel do cieľa Talian Matteo Sobrero z Team Jayco-AlUla a tretí finišoval Novozélanďan Chris Hamliton z DSM - firmenich. V predbežnej klasifikácii sa nič nezmenilo, stále vedie Američan Sepp Kuss.

"Mám veľkú radosť. Posledné mesiace neboli pre mňa jednoduché. Som rád, že som naspäť na vrchole. Od štartu veľmi fúkalo, no snažil som sa vyviaznuť najlepšie, ako sa dalo. Záver pretekov bol náročný. Videl som, že v ľavotočivej zákrute mám trochu náskok, tak som išiel naplno. Išiel som cez limit asi dve minúty, no potom som sa snažil nájsť svoj rytmus," citoval Kämnovo vyjadrenie bezprostredne po víťazstve portál cycling-info.sk.

Na trase záverečnej etapy v tomto týždni sa nachádzalo len jedno hodnotené stúpanie v úvodnej tretine. Potom pretekárov čakala rovinatá pasáž s miernym stúpaním. Koncovka už taká jednoduchá nebola. Od 169. kilometra sa cesta začala prudšie zdvíhať a samotný cieľ sa nachádzal na kopci Alto Caravaca De la Cruz.

Do úniku sa nakoniec dostalo osem cyklistov - Kämna, Hamilton, Amanuel Gehbreigzabhier z Lidl-Trek, Sobrero, Jonathan Caicedo z EF Education-EasyPost, Ruben Fernandez z Cofidisu, Dani Navarro z Burgos-BH a Jon Barrenetxea z Caja Rural-Seguros RGA. Pelotón im nakoniec doprial až osemminútový náskok. Približne 80 km do cieľa sa však pelotón potrhal.

Kämna, Hamilton, Gehbreigzabhier, Sobrero, Caicedo, Fernandez, Navarro a Barrenetxea začali stúpať do cieľa o päť minút a tri sekundy skôr ako pelotón. To znamenalo, že víťaz etapy sa už nachádzal v celodennom úniku, no nik z úniku nemohol výraznejšie prehovoriť do celkového poradia. V kopci začal diktovať tempo Kämna, ktorý sa v úvodných dvoch kilometroch odpútal od Navarra a Fernandeza.

Organizátori etapu 2 km pred cieľom neutralizovali pre obavy o bezpečnosť pretekárov vzhľadom na očakávaný dážď, takže zmeny na čele celkovej klasifikácie sa už v závere neudiali. Tri kilometre do cieľa, v najprudšej časti stúpania sa zdalo, že by Sobrero ešte mohol zabojovať o celkové víťazstvo, no nestalo sa tak a Kämna napokon zvíťazil s pohodlným náskokom.

výsledky 9. etapy Vuelty ( Cartagena-Caravaca de Cruz, 185 km):
1. Lennard Kämna (Nem./Bora Hansgrohe) 4:28:59 h,
2. Matteo Sobrero (Tal./Jayco AlUla) + 13 s,
3. Chris Hamilton (Aus./DSM) + 1:12 min,
4. Amanuel Gebreigzabhier (Erit./ Lidl-Trek) + 1:00,
5. Jon Barrenetxea Golzarri (Šp./Caja Rural-Seguros),
6. Rubén Fernández (Šp./Cofidis) obaja + 1:37,
7. Jonathan Klever Caicedo Cepeda (Ekv./Education-EasyPost) + 2:11,
8. Daniel Navarro Garcia (Šp./ Burgos - BH) + 2:41,
9. Enric Mas Nicolau (Šp./Movistar) + 3:18,
10. Aleksander Vlasov (Rus./Bora Hansgrohe) + 3:11,

celkové poradie po 9. etape:

1. Sepp Kuss (USA/Jumbo-Visma) 35:23:30 h,
2. Marc Soler (Šp./SAE Team Emirates) +43 s,
3. Lenny Martinez (Fr./Groupama-FDJ) +1:02 min.,
4. Remco Evenepoel (Belg./Soudal Quick-Step) + 2:24,
5. Mikel Landa Meana (Šp./Bahrain Victorious) +2:29,
6. Primož Roglič (Slovin./Jumbo-Visma),
7. Jonas Vingegaard Rasmussen (Dán./Jumbo-Visma) obaja +2:35,
8. Enric Mas Nicolau (Šp./Movistar Team),
9. Juan Ayuso Pesquera (Šp./SAE Team Emirates) +2:45,
10. Joao Almeida (Port./SAE Team Emirates) + 2:55,
 

Vyberte región